Wat is Ryounkai Karate?

Ryounkai is voortgekomen uit Gensei Ryu. Deze laatste stijl is opgericht in 1950 door Sensei Seiken Shukumine. In de daarop volgende periode vond een aantal afsplitsingen plaats. Eén daarvan was Ryounkai, een karatestijl geleid door Sensei Norio Kayama. Sensei Kayama introduceerde een aantal vernieuwingen in de oude trainingsmethode. Het belangrijkste was het gebruik van de Bogu (bescherming bestaande uit borstvest en helm). Hiermee kan een echt gevecht worden nagebootst, zónder de verwondingen die dat met zich zou meebrengen.

Eén van Sensei Kayama’s leerlingen is Sensei Yasuo Takahashi. Hij kwam in 1970 naar Nederland en stichtte in 1974 Ryounkai Karatedo Nederland. Hij maakte meteen gebruik van de Bogu. Een zachtere versie van diezelfde Bogu is nu in gebruik bij door de KBN georganiseerde full-contact wedstrijden. Inmiddels heeft Ryounkai 8 dojo’s (trainingsruimte), waarvan 6 in Noord-Holland, 1 in Zuid-Holland en 1 in Gelderland. Sensei Takahashi geeft nog steeds zelf les in alle dojo’s en stelt hoge eisen, zowel aan zijn leerlingen als aan zichzelf.

Sensei Takahashi
Sensei Yasuo Takahashi

Kihon, Kata en Kumite

Ryounkai Karate is gebaseerd op 3 pijlers: Kihon, Kata en Kumite.

Bij Kihon gaat het er om de benodigde technieken aan te leren, zoals trap-, stoot- en afweertechnieken. Een goede beheersing van karatetechnieken vereist een langdurige training. Zij zijn immers nieuw voor ons en wij gebruiken ze niet in het dagelijks leven.
Kata is de tweede fase en bouwt voort op technieken die ‘droog’ zijn geleerd. Het draait bij Kata om het leren gebruiken en interpreteren van de bij Kihon aangeleerde technieken. Een Kata is een combinatie van technieken en bewegingen met variatie in ritme, snelheid en kracht. Het is een cruciale test van je technieken tegenover een denkbeeldige tegenstander.

Kumite is de derde pijler van Ryounkai karate. Hier gaat het er om je technieken daadwerkelijk bij een tegenstander toe te passen. Ook Kumite is een oefening, waarbij de verbetering van je technieken en van je begrip van karate het hoofddoel is. Omdat je technieken gevaarlijk zijn is het van belang te zorgen voor fysieke bescherming. Door het gebruik van borstvest (do) en helm (men) kunnen wij full-contact bogu karate trainen zonder dat wij elkaar hierbij kunnen bezeren.

Super Safe Guard Face & Chest
Bogu: borstvest (do) en helm (men)

Evenementen

Ryounkai organiseert gedurende het hele jaar allerlei evenementen, zoals gezamenlijke trainingen, Kumite toernooien en Kata kampioenschappen. Ook is er een Tameshiwari (breektest) aan het eind van ieder seizoen, waarbij wij onze technieken testen op plankjes. Daarnaast is er ieder jaar Gasshuku (trainingskamp) waarbij we met een grote groep een heel weekend trainen op een locatie in de bossen bij Arnhem. Het nieuwe jaar wordt steeds afgetrapt met Senbon-Geri (duizend trappen) waarbij we ons fysieke en mentale uithoudingsvermogen tot het uiterste testen!